BIMCO'nun Gelecek Dönem Başkanı Dr. Şadan Kaptanoğlu Oldu.

5 Ağustos 2017 Cumartesi

Gelecek Dönem Başkanı Dr. Şadan Kaptanoğlu Oldu.

Dünya denizciliğinin 112 yıllık en üst konseyi olan BIMCO’ya ilk kez bir kadın ve ilk kez bir Türk başkan oluyor

Denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan BIMCO'nun Olağan Genel Kurulu'nda, gelecek dönem başkanı olarak Pîrî Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Şadan Kaptanoğlu seçildi.Kısa adı BIMCO(Baltic and International Maritime Council ) olan Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi Başkanlığına seçilen Sayın Dr. Kaptanoğlu aynı zamanda Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

Denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan, dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO'nun Olağan Genel Kurulu, dün Roma'da gerçekleştirildi.

Genel Kurul'da yeni başkan olarak Anatassios Papagianopoulus, gelecek dönem başkanı olarak da Dr. Şadan Kaptanoğlu seçildi. Kaptanoğlu, 2019 yılının haziran ayında da BIMCO'nun Yönetim Kurulu Başkanı olacak.

Dr. Şadan Kaptanoğlu, BIMCO'nun, dünyada ve Türkiye'de denizcilik camiası için çok önemli ve lider bir kuruluş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Şu andan itibaren BIMCO'da gelecek başkan, sonra yönetim kurulu başkanı, son olarak da geçmiş dönem başkanı olarak 6 yıl boyunca dünya armatörlerini temsil ediyor olacağım. Yüzyıllık bu dev organizasyonun ilk kadın ve ilk Türk başkanı olmanın gururu ve heyecanını yaşıyorum. Kadınların iş hayatında yaşadığı zorluklar herkes tarafından biliniyor. Ben de iş hayatında her zaman erkeklerden daha çok çalışmak zorunda kaldım. Buna rağmen hem ülkemde hem de denizcilik camiasında tüm paydaşlarımdan büyük destek gördüm. Çok şanslı bir insanım. Yapacak çok işimiz, dünya denizlerinde Türk gemileriyle taşıyacak çok yükümüz var.

Bugün ekonomik alanda birçok konuda dünyaya ün salmış başarımızı, denizciliğimizin gelişmesi için yapacağımız reformlarla gerek hükümetimizin yapıcı politikalarının desteğiyle gerek özel sektör, kamu, üniversitelerimiz ve STK'larımızın el ele çalışmalarıyla daha da ileriye taşıma hedefinde olacağız.'

Kaptanoğlu, daha önce BIMCO'nun Başkan Yardımcılığını yapan Eşref Cerrahoğlu ile tüm Türk ve uluslararası denizcilere de teşekkür etti.

2011'de BIMCO'da yönetim kurulu ve i̇cra kurulu üyeliğine seçilen, 2013'te ise i̇cra kurulu başkan yardımcılığı görevine getirilen Kaptanoğlu, Türkiye'de de önde gelen denizcilik kuruluşlarının yönetiminde bulunuyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olan Kaptanoğlu, Lloyd's Register ve Rina'nın Türkiye komitelerinin de başkanlığını yürütüyor.

2016 yılında TURMEPA'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Kaptanoğlu, aynı zamanda TURMEPA'nın da üyesi olduğu uluslararası deniz ve çevre koruma örgütü INTERMEPA'nın Başkan Yardımcısı konumunda bulunuyor.

BIMCO Hakkında
•    BIMCO, 16 Şubat 1905’te Baltık ve Beyaz Deniz Konferansı adı altında Kopenhag’da kuruldu. Konseyin adı, ileriki yıllarda Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi olarak değiştirildi.
•    1920’de 12 ülkeden 500’ün altında üyesi varken, 1960’larda bu sayı 73 ülkeye çıktı. Bugün 123 ülkeden aralarında armatör, broker, acente, gemi işletenleri, koruma ve tazmin kulüpleri, klas kuruluşları, bankalar ve sigorta şirketlerinin bulunduğu 2100’ü aşkın üyesi bulunuyor. Ayrıca ulusal ve uluslararası 51 organizasyonla ilişkisi var.
•    1960’larda dünya genelindeki ticaret filosunun %32’sini ve 93 milyon DWT’yi temsil ederken, bugün dünya genelindeki ticaret filosunun %65’i ve 550 milyon DWT’yi temsil ediyor.
•    Türkiye BIMCO’ya 1962’de üye oldu ve bugün Türkiye’den üye olan kurum sayısı ise 84’e ulaştı.
•    Kuruluşun bugüne kadar 43 başkanı oldu.

Dünya ticaretinin yüzde 90 gibi çok büyük bir oran sahip ve denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan BIMCO 112 yıldır dünya armatörlerine öncülük ediyor, sektörün gelişimine belirliyor. Dünya deniz ticaretinin kurallarını 300’ün üzerinde sözleşmeyle belirleyen BIMCO, bu sözleşmelerin hem geliştirilmesini hem de  güncellenmesini yapıyor. BIMCO, denizcilik endüstrisinin dünya çapında daha üst seviyelere taşınabilmesi, ülkeler arası ticaretin sorunsuz gerçekleşebilmesi için öncelikle altyapıyı hazırlıyor, bu ticaretin karşı karşıya kalabileceği riskleri azaltıyor, tehlikeleri önlemeye çalışıyor.

Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilirler.
Yorum başlığı:
Yorum: